Асен Василев: За спирането на дерогация е необходимо технологично време

Предаване: Панорама, 17.11.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имахме нормален разговор с ГЕРБ и ДПС, в който говорихме за две неща - да не отиват повече пари към "Лукойл" и от там към Русия и да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време, за да може да се мине към неруски петрол. Решението защитава и двете точки. Това каза в студиото на "Панорама" финансовият министър Асен Василев.

"Спираме износа, което спира голямата част от парите към Русия, максимално скоро на 1 януари догодина. На 1 март, когато е технически минималният срок, за да може да се мине към неруски петрол без да се застраши подаването и сигурността на доставките на горива в страната, се спира дерогацията напълно", обясни той.

По думите му "Лукойл" ще плати тази година данък печалба в размер на около 400 млн. лева, а печалбата, която компанията реализира, е около 600-650 млн. лева. 

"Тоест 250 млн. лева е печалбата, която те ще реализират, която ние не вземаме за българската хазна", обясни Василев.

Неонователни притесненията за включването на приходите от таксата за пренос на руски газ в приходната част на бюджета. Махнахме ги и съответно намалихме и капиталовата програма - инвестиции, която пак е на рекордна - 10 млрд. лева, каза той и добави:

"По този начин си запазваме 3%, бюджетът влиза в рамки. Когато тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма, както беше оригинално замислена."

Финасовият министър беше категоричен, че хазната си събира. Единственият дефицит в приходите е при ДДС от внос, който се наваксва.

"Като цяло очакваме приходната част да се реализира в почти обема, който е заложен", допълни той.

Какво още коментира Асен Василев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад